Abbadia San Salvatore

Abbadia San Salvatore is de belangrijkste plaats in het bergachtige gebied dat bekend staat als de Monte Amiata, in het zuidelijke deel van de provincie Siena. De grootste attrakties zijn de abdij waarnaar de stad vernoemd is en het Palazzo del Podestà.

Weetjes Abbadia San Salvatore

Toeristen informatie

Het adres van het gemeentehuis is Viale Roma, 2 – 53021 Abbadia San Salvatore (Tel. +39 05777701). De postcode is 53021, het kengetal is 0577.

Met de auto/Openbaar Vervoer

Abbadia San Salvatore
Abbadia San Salvatore

Met de auto uit Siena: Volg de SS2 (Via Cassia) tot de afslag naar Abbadia zelf.

Met de auto uit Rome: Neem de A1 in noordelijke richting. Neem de afslag bij Orte en rijdt door tot Acquapendente. Volg de SS2 tot Uw bestemming. Wanneer U geen haast heeft kunt U ook de veel mooiere SS2 al vanaf Rome zelf volgen.

Openbaar vervoer vanuit Siena: Vanaf de Porta Ovile in Siena is er een (niet erg vaak rijdende busverbinding). De rit duurt 100 minuten.

Openbaar vervoer uit Rome: Er is geen direkte verbinding. Reis eers naar Viterbo of Acquapendente en ga dan verder naar Abbadia.

Geschiedenis

Abbadia San Salvatore is, zoals de naam aangeeft, gebouwd rond de, in het jaar 743 gestichte, San Salvatore Abdij. Deze oorspronkelijk Lombardijse abdij was één van de belangrijkste kloosters in Toscane gedurende de Middeleeuwen, eerst onder de Benediktijnen en later onder de Cistenser orde. (Meer geschiedenis Abbazia San Salvatore.)

Bezienswaardigheden

De belangrijkste attraktie van de stad is de San Salvatore Abdij zelf, samen met de kerk uit de 11e eeuw.  Er is ook een mijnbouwmuseum en dichtbij de abdij kan men door een middeleeuws dorp (met enige Gothische en Renaissance gebouwen) wandelen.

Abbadia San Salvatore, Provincie Siena, regio Toscane, Italië

Geschiedenis Abbadia San Salvatore

Abbadia San Salvatore is genoemd naar en langzaam ontstaan rondom de abdij van dezelfde naam. De stad had een strategische positie langs de Via Francigena en was tot voor kort afhankelijk van de winning van kwik.

Geschiedenis Abbadia San Salvatore

De stad Abbadia San Salvatore heeft zich ontwikkeld rond de in het jaar 744 door de Lombarden gestichte Benediktijner abdij. Het doel van de stichters was om de controle te verkrijgen over de Via Francigena. Dit was de pelgrimsweg die via Tuscia naar Rome voerde. (Tuscia was de toenmalige maar ook nu nog vaak gebruikte naam voor de huidige provincie Viterbo.)

De oorspronkelijke naam van de gemeente was Castel della Badia. Het eerste statuut van deze stad werd in 1210 uitgeschreven.

In 1347 kwam de stad onder de Republiek Siena, nadat er een accoord gesloten was met de graven Aldobrandeschi uit Santa Fiora.

In 1559 werd de stad ingelijfd door de Florentijnse Staat.

Samen met Spanje was dit deel van Italië één van de belangrijkste plekken voor de winning van kwik. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden de mijnwerkers uit de streek ingezet om de belangrijkste bouwwerken van de stad tegen de Duitse aanvallen te beschermen.

De San Salvatore Abdij is nog steeds de belangrijkste trekpleister van de stad.

De winning van kwik is steeds minder belangrijk geworden voor de economie van de stad. Abbadia San Salvatore is tegenwoordig grotendeels van het toerisme en van de handel afhankelijk.