Geschiedenis Casole d’Elsa

Net als bij vele stadjes in de streek is de geschiedenis van Casole d’Elsa vooral bepaald door het tijdperk dat de leenheren er de macht in handen hadden en het is in die tijd dat de voor toeristen belangrijkste attrakties gebouwd zijn.

Geschiedenis Casole d’Elsa

Al in de prehistorie woonden er mensen in het gebied waar Casole d’Elsa zich bevindt en ook zijner sporen van de Etruskische beschaving gevonden.

In het begin van de 13e eeuw, na eerder onder Volterra bestaan te hebben, werd Casole d’Elsa overgenomen door Florence. Na de Slag bij Montaperti in 1260 kwam het stadje onder de invloedssfeer van Siena, ook al probeerden ze zich onder de familie Del Porrina hieraan te ontworstelen.

In de loop der jaren was het stadje leengoed van verschillende adelijke families, waaronder de Aldobrandeschi, die het kasteel van Monteguidi in hun bezit hadden en  de bisschop van Volterra (eigenaar van de kastelen van Casole).

De belangrijkste gebouwen die nog te zien zijn zijn het kasteel van Marmoraia, de door de Del Torrina opgetrokken gebouwen, waaronder een paleis, een fort en een toren, de Santa Maria Assunta Kerk, de plattelandskerk Pieve di San Giovanni (in Pievescola), de San Niccolò Kerk (in Casole zelf) en de San Giovanni Battista Kerk (in Mensano).