Geschiedenis Torrita di Siena

De huidige gescheidenis van Torrita di Siena, dat tot het einde van de 18e eeuw gewoon Torrita heette, begint in de 12e eeuw, toen het kasteel er gebouwd werd.

Geschiedenis Torrita di Siena

Het kasteel van Torrita di Siena was, net als de omringende gemeentes, in de 12e eeuw eigendom van de Cacciaconte en de Scialenghi families. Wel bevond het zich toen al onder de politieke zeggenschap van Siena zelf.

Het kasteel was waarschijnlijk tegen het begin van de 11e eeuw gebouwd om het belendende Montepulciano bescherming te kunnen bieden.

De eerste kerk was was gewijd aan de Madonna dell’Olivo en bestond waarschijnlijk nog eerder.

Als grensstad, wat het toen was, onderging het uiteraard vele aanvallen, belgeringen en plunderingen, zoals in 1322, toen Deo Tolomei het kasteel aanviel, en in 1383, toen Boldrino da Panicale hetzelfde deed.

Ook zou de inwoners van de stad zelf op hun beurt vaak in opstand komen tegen de heersers uit Siena.

Tot 1553 zou Torrita di Siena onder de invloedssfeer van de huidige provinciehoofdstad blijven, om vervolgens door de Medici bij het Groothertogdom gevoegd te worden.

Hierna werd de stad samengevoegd met Montefollonico.

Toen het huis Lotharingen de macht overnam kreeg Torrita stadsrechten.

De belangrijkste nog overeind staande gebouwen uit de middeleeuwen en de Renaissance tijd zijn het Palazzo Pretorio, de Santi Flora en Lucilla Kerk, de Pieve (plattelandskerk) en in de deelgemeente Montefollonico het Palazzo Comunale.

De huidige stadsgrenzen werden in 1777 bepaald en in 1928 werd di Siena aan de naam van de stad, tot dan toe eenvoudigweg Torrita, toegevoegd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.