Geschiedenis Montalcino

Na de Etruskische en Romeinse tijdperken kwam Montalcino in het bezit van het klooster van Sant’Antimo, om vervolgens even zelfstandig te zijn, totdat het bij de Slag om Monteaperti (1260) door de Republiek Siena overmeesterd werd.

Geschiedenis Montalcino

Wanneer Montalcino precies zelfstandig werd weet men niet, aangezien de archieven van de Sant’Antimo Abdij verloren zijn gegaan.

Vanaf de 13e eeuw werd de zeggenschap over het stadje continu betwist door Florence en Siena.

In 1251 werd er in Siena zelfs een commissie in het leven geroepen, die als doel had de “vernietiging en dood van Montalcino” te bewerkstelligen.

Na de stad bij de Slag om Moneaperti veroverd te hebben (1260) werd in het Statuut van Siena opgenomen dat de stadsmuren, zowel als de huizen en landbouwgronden van Montalcino vernietigd moesten worden, aangezien de inwoners van het stadje tijdens die veldslag hun steun aan de Florentijnen gegeven hadden.

Vanaf het jaar 1300 tot 1555 was de gemeente in handen van Siena en in 1462 werd Montalcino door Paus Pius II tot bisdom uitgeroepen. Gedurende deze tijd weerstond het stadje belegeringen door, o.a. de troepen van Pays Clemens VII (1525) en Cosimo I de ‘ Medici (1553).

In 1555 werd Siena verslagen en was Montalcino even de zetel van de regering verbannen Republiek Siena.

Hoewel het de Sienesen waren die het fort lieten bouwen, kwam het in 1559 door middel van het Traktaat van Cateau-Cambresis toch in handen van het Florentijnse Groothertogdom van Cosimo I de’ Medici.

Tegenwoordig is de belangrijkste bron van inkomsten van Montalcino (behalve het toerisme) de landbouw en met name de druiven- en de olijventeelt floreren. De beroemde Brunello en de Moscadello wijnen zijn uit deze streek afkomstig.

Top 10 Bezienswaardigheden Montalcino

Montalcino heeft iets meer dan 5 duizend inwoners, terwijl er maar liefst 24 kerken en kerkjes zijn. Dat komt dus ongeveer neer op één kerk voor iedere 200 Montalcinesi. Buiten de pittoreske gebouwen in het stadje zelf is het grondgebied van de stad als onderdeel van de Val d”Orcia in 2004 op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.

Top 10 Bezienswaardigheden Montalcino

 1. Het in 1361 gebouwde, vijfhoekige fort is ontworpen door Mino Foresi en Domenico de Feo. Het wordt doorkruist door smalle en soms erg steile steegjes.
 2. De Sant’Antimo Abdij bevindt zich 9 kilometer buiten Montalcino, op de straatweg naar Castelnuovo dell’Abate. De tempel is in de 12e eeuw gebouwd en hoort tot de opvallendste Romaans-Franse bouwwerken in Italië.
 3. Via Matteotti: De hoofdstraat van Montalcino.
 4. Het Piazza del Popolo is het centrale plein van de stad en behalve het gemeentehuis is de Gothische Loggia het meest opvallende gebouw dat zich er bevindt.
 5. Het ten het einde van de 14e eeuw gebouwde Palazzo dei Priori (ook wel het Palazzo Comunale) wordt gekenmerkt door de prachtige slanke klokkentoren met de enorme Campanone (“grote klok”).
 6. De wijngaarden op het grondgebied van Montalcino, die vanaf de top van de heuvel waarop de stad gebouwd is een schitterned panorama vormen.
 7. Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacra: Het Museum van Heilige Kunst is gehuisvestigd in een oud seminarium, met schilderijen en beeldhouwwerken van de hand van meesters van de Sienese school.
 8. De Chiesa di Sant’Agostino is in de 14e eeuw gebouwd.
 9. Palazzo Vescovile: nadat Montalcino is 1462 door Paus Pius II tot bisdom uitgeroepen werd, was er natuurlijk ook een Bischoppelijk Paleis nodig.
 10. Chiesa di San Francesco

Meer Bezienswaardigheden Montalcino

 • De Kathedraal van Montalcino is in een neo-klassieke stijl opgetrokken.
 • Het Santuario della Madonna del Soccorso
 • De Sant’Egidio Kerk is de kerk van “die uit Siena”.
 • De Poggio della Civitellia is een uit de 4e eeuw voor Chr. stammend overblijfsel uit de Etruskische tijd.
 • Het Museo del Vetro (“Glasmuseum”) zetelt in het kasteel van Poggio alle Mura. De verzameling toont glazen objekten (en de instrumenten waarmee deze gemaakt zijn) uit een periode die begint in de tijd van de Egyptenaren en de Romeinen en eindigt met de beroemde kunstenaars uit het Venetiaanse Murano.

Montalcino

Montalcino ligt in de Toscaanse provincie Siena, dichtbij de grens met Grosseto. Het is een klein stadje, maar is toch redelijk bekend vanwege de olijven en de wijngaarden waar de Brunello wijn gemaakt wordt. Het ligt op meer dan 500 meter hoogte en het hele grondgebied van de gemeente heeft een oppervlakte van bijna 250 km2.

Weetjes Montalcino

Met de auto/Openbaar Vervoer naar Montalcino

Montalcino
Steegje in het historische centrum van de stad.

Met de auto: Vanuit Siena (40km): Neem de SS2 richting Buonconvento. 2 Km na Buonconvento ziet U bordjes voor Montalcino. Vanuit Rome (150km): Volg de SR2 tot even na San Quirico d’Orcia en dan de SP14. Vanuit Florence (85km): Volg de SR2 in zuidelijke richting tot Torrenieri en dan de SP14.

Openbaar vervoer: Vanuit Siena: Er is een direkte bus vanuit Siena. Vanuit Rome en Florence: Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Buonconvento (op 10 kilometer van Uw bestemming). De halte voor bussen naar Montalcino bevindt zich recht tegenover het treinstation.

Geschiedenis Montalcino

Na de Etruskische en Romeinse tijdperken kwam het stadje in het bezit van het klooster van Sant’Antimo, om vervolgens even zelfstandig te zijn, totdat het bij de Slag om Monteaperti (1260) door de Republiek Siena overmeesterd werd. In 1462 werd de stad door Paus Pius II tot bisdom uitgeroepen. Eigenaarschap van het stadje werd continu betwist door Florence en Siena. Hoewel het de laatsten waren die het fort lieten bouwen, kwam het in 1559 door middel van het Traktaat van Cateau-Cambresis toch in handen vanhet Florentijnse Groothertogdom van de Medici. (Meer Geschiedenis Montalcino.)

Bezienswaardigheden Montalcino

De belangrijkste toeristische attrakties van de stad zijn het kasteel en de Abbazia di Sant’Antimo, dat zich echter bijna 10 kilometer buiten de stadsgrenzen bevindt. Er zijn verschillende kerken, waaronder een neo-klassieke kathedraal en het uitzicht vanaf de heuvel waarop de stad gebouwd is is magnifiek. Sinds 2004 staat het hele grondgebied dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. (Alle bezienswaardigheden Montalcino.)

Evenementen en Festivals

 • Laatste Zondag van Oktober: Sagra del Tordo, oftewel “Festival van de Lijster”, een boogschiettoernooi dat binnen de muren van het kasteel gehouden wordt.
 • Augustus: Torneo di Apertura delle Cacce (Toernooi van de opening van het jachtseizoen).

Brunello

Dit is één van de bekendste rode wijnen van Italië en heeft de kwaliteitsgaratie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Hij mag enkel op het grondgebied van de stad geproduceerd worden, heeft een verplichte houtlavering van 3,5 jaar en is na een jaar of 10 op dronk. De meeste wijnhuizen produceren ook de goedkopere rosso di Montalcino. De druif die gebruikt wordt heet eveneens Brunello.

Montalcino, Provincie Siena, regio Toscane, Italië

Gemeentehuis: Piazza Cavour 13 – 53024 Montalcino (tel. 057780441). Kengetal: 0577. Postcode: 53024. VVV: Er is geen toeristenkantoor in de stad. Deelgemeentes: Camigliano, Castelnuovo dell’Abate, Sant’Angelo in Colle, Sant’Angelo Scalo, Torrenieri.