Piazza del Campo Siena

Het Piazza del Campo is het centrale plein van Siena en een aantal van de belangrijkste gebouwen en musea van de stad bevinden zich dan ook aan de rand ervan. Het is ook hier dat de beroemde Palio gehouden wordt.

Weetjes Piazza del Campo Siena

Geschiedenis Piazza del Campo

De ondergrond van het Piazza del Campo was modderig en erg fragiel, wat door de jaren heen tot veel problemen heeft geleid.

In de Romeinse tijd werd het opgeknapt, hoewel het toen nog aan de rand van de stad lag. (Het centrale gedeelte van Siena bevond zich toen waar zich nu het Castelvecchiobevindt, en wat later het Piazza del Campo zou worden was nog een marktplaats op korte afstand van de belangrijkste straten die naar de stad leidden.

In een document uit 1169 wordt het Piazza del Campo voor het eerst als zodanig genoemd, al omvatte het toen nog het huidige Piazza del Mercato (achter het Palazzo Comunale).

In 1193 wordt voor het eerst gesproken over twee verschillende pleinen, dus was er waarschijnlijk een muur opgetrokken, waar later winkels en andere gebouwen tegenaan gebouwd werden.

Palazzo Pubblico SienaTot 1270 werden er markten en andere festivals op het plein gehouden. Nadat de zogeheten “Regering van de Ventiquattro” gevallen was begon het idee van een ruimte die niet in handen van de kerk of de aristocratie was vorm te nemen. Het Palazzo Pubblico (een andere naam voor het Palazzo Comunale) werd gebouwd en het Piazza del Campo werd het centrale punt van de stad.

Toen het gebouw klaar was nam de nieuwe “Regering van de Nove” er zijn intrek. Dit was in 1310 en vanaf dat moment werd het plein steeds belangrijker en indrukwekkender.

In 1327 begon men met de betegeling van het plein, een taak die pas in 1349 geheel voltooid was. Het centrale gedeelte is verdeeld in 9 stukken, als eerbetoon aan de Governo del Nove (“Regering van de 9”). In die tijd begon men ook met de constructie van een aantal schitterende palazzi rondom het plein.

Ondanks enige verbouwingen aan individuele paleizen is de algehele aanblik in al die tijd nauwelijks veranderd. (Een projekt van Baldassare Peruzzi, die alle gebouwen aan het plein  wilde opsieren met loggia’s zou uiteindelijk geen doorgang vinden.)

Bezienswaardigheden Palazzo del Campo Siena

Fonte Gaia, Piazza del Campo SienaEén van de opvallendste bezienswaardigheden op het Piazza del Campo is de Fonte Gaia, een fontein die haar water vanuit de heuvels ten noorden van Siena ontvangt. De fontein is echter slechts een kopie van (de tweede versie van) het origineel.

Het Palazzo Petroni, dat gekenmerkt wordt door de mooie trifora’s, en het Palazzo Piccolomini Salamoneschi zijn in baksteen opgetrokken gebouwen.

Op de straathoek tussen de Via del Porrione en de Via Rinaldini, die de Curva San Martino genoemd wordt, staat het Palazzo Ragnoni. Achter dit paleis staan de overblijfselen van een aantal gebouwen die later opgegaan zijn in het Palazzo Piccolomini.

Palazzo Sansedoni SienaAndere interessante gebouwen aan deze kant van het Piazza del Campo zijn het Palazzo Chigi-Zondadari (voorheen Palazzo Mezolombardi-Rinaldini), het Palazzo Tornainpuglia-Sansedoni en het Palazzo Vincenti.

De meeste van deze gebouwen stammen uit de 14e eeuw, maar kregen tussen 1760 en 1767 een facelift, zodat ze een unieke, neo-Gothische façade lijken te hebben.

Het Palazzo della Mercanzia, tussen de Vicolo di San Pietro en de Vicolo di San Paolo, heeft vergelijkbare veranderingen ondergaan, maar de volgende gebouwen, Palazzo Saracini en Palazzo Scotti (tussen de Vicolo San Paolo en de Costarella dei Barbieri), evenals het Palazzo Accarigi en het Palazzo Alessi tonen nog heel duidelijk kenmerken van hun middeleeuwse oorsprong, met o.a. de typisch Welfische kantelen en de twee- en drielichtvensters.

Het Palazzo Mattasala-Lambertini bevindt zich na de Chiasso del Bargello en de Via del Casato di Sotto.

Cappella di Piazza SienaDe Cappella di Piazza bevindt zich voor het Palazzo Pubblico en steekt een stuk het plein in.

Het Piazza del Campo vormt ook het theater van één van de beroemdste evenementen in Italië, de zogeheten Palio, een oorspronkelijk middeleeuwse paardenrace die twee maal per jaar wordt gehouden en waarin de wijken van de stad tegen elkaar strijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.