Piccolomini Bibliotheek Siena

De Piccolomini Bibliotheek bevindt zich binnen de Kathedraal van Siena. De bibliotheek is door Paus Pius III ter ere van Pius II gebouwd en is beroemd vanwege de door Pinturicchio geschilderde fresco’s en de beeldengroep ” De Drie Gratiën”.

Weetjes Piccolomini Bibliotheek Siena

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Libreria Piccolomini is dat van de Duomo zelf, te weten Piazza del Duomo 8 – 53100 Siena, Italië (tel. +39 0577286300). Openingstijden: Van 1 Maart tot 31 Oktober van 10:30 tot 19:00 uur (zon- en feestdagen van 13.30 tot 18.00 uur); van 1 November tot – 28 Februari van  10.30 tot 17:30 uur (zon- en feestdagen van  13.30 tot 17.30 uur). Toegangsprijs: Met de Opa Si Pass heeft U toegang tot de Bibliotheek en de Kathedraal zelf, het Museo dell’Opera en het uitzicht vanaf de Facciatone, de Crypte en het Baptisterium. Vanaf 1 Januari tot 31 Oktober kost de kaart 12 Euro, van 26 December tot 6 Januari 10 Euro en de rest van het jaar 8 Euro.

Geschiedenis Piccolomini Bibliotheek Siena

Piccolomini Bibliotheek Siena
Muurschildering door Pinturicchio met als thema “Pius II als Ambassadeur aan het Hof van Schotland”.

De Piccolomini Bibliotheek bevindt zich langs de noordwestelijke zijkant van de kathedraal. De bibliotheek is tussen 1492 en 1495 in opdracht van Kardinaal Francesco Todeschini Piccolomini (die later bekend zou worden als Paus Pius III) gebouwd.

Dit gebeurde ter ere van zijn oom Enea Silvio Piccolomini, oftewel de vroegere Paus Pius II. Bovendien was het wel een leuke plek om de familie-bibliotheek onder te brengen.

Om dit te kunnen doen werden enkele kamers van de voormalige pastorie tot één grote zaal omgebouwd, die men via een bronzen deur binnen kan komen.

Het exterieur van de bibliotheek is bekleed met een in 1497 rijkelijk door Marrina bewerkt marmer.

Na de dood van Pius III werd de bibliotheek van 1502 tot 1509 versierd met door Pinturicchio uitgevoerde muur- en plafondschilderingen. De tien schilderingen tonen evenzovele belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Paus Pius II, terwijl op de toegangsdeur de kroning tot paus van Pius III zelf afgebeeld is.

Midden in de zaal bevindt zich de beroemde beeldengroep de Drie Gratiën, een 3e eeuwse Romeinse kopie van een Grieks origineel en door de kardinaal speciaal voor de bibliotheek aangeschaft.

In vitrines onder de fresco’s zijn een aantal grote antifonariums (koorboeken met gezangen), eigendommen van de Kathedraal en het Santa Maria della Scala ziekenhuis, tentoongesteld. Deze zijn tussen 1469 en 1475 van minituren voorzien door o. a. Liberale da Verona, Girolamo da Cremona en Sano di Pietro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.