Pienza

Pienza is een klein stadje tussen Chiusi en Siena in de regio Toscane. Het hele centrum van deze bijzonder pittoreske plaats staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Weetjes Pienza

Toeristen Informatie

Het adres van het VVV van Pienza (Ufficio Informazioni Turistiche) is Corso il Rossellino, 30 – Pienza (tel. +39 0578749905). Vam 15 Maart tot 5 November is het elke dag (behalve dinsdag) geopend van 10.30 tot 13.30 en van 14.30 tot 18.00 uur. De rest van het jaar is het enkel open op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 10.00 tot 16.00 uur. Het postcode van de stad is 53026. Het kengetal is 0578.

Openbaar Vervoer/Met de Auto

Openbaar vervoer: Er is geen treinstation in het stadje zelf. De dichtstbijzijnde stations zijn die van Chiusi-Chianciano Terme en Siena. Zowel vanuit Chiusi (L.F.I.) als vanuit Siena (Tra.In) zijn er bussen naar de stad.

Met de auto uit Rome: U neemt de A1 in noordelijke richting tot de afslag Chiusi/Chianciano Terme en dan de SS146.

Vanuit Florence: U neemt de A1 naar het zuiden. U zoekt de afslag Valdichiana/Bettolle, rijdt door tot Torrita di Siena – Pienza en volgt dan de aanwijzingen naar de stad zelf.

Vanuit Siena: U volgt de Via Cassia (SS2) tot San Quirico d’Orcia, van waaruit U Uw weg vervolgt op de SS146.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad is onlosmakelijk verbonden met die van Enea Silvio Piccolomini die er in 1405 geboren werd en het later tot Paus zou schoppen. (Lees alles over de geschiedenis van Pienza.)

Bezienswaardigheden

Toen de heer Piccolomini rond het midden van de 15e eeuw Paus Pius II werd liet hij zijn geboortestad Corvignano door de architekt Bernardo Rossellino ombouwen tot wat de perfekte Renaissance stad moest worden. Het resultaat is door de eeuwen heen intakt gebleven en staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst. (Alle bezienswaardigheden Pienza.)

Geschiedenis Pienza

De geschiedenis van Pienza is onlosmakelijk verbonden met die van Enea Silvio Piccolomini die er in 1405 geboren werd en het later tot Paus zou schoppen.

Geschiedenis Pienza

Voordat Pienza in het jaar 1462 tot Pienza omgedoopt werd was het een klein stadje dat Corsignano heette. De naam is afgeleid van de in 1458 tot Paus gekozen Pius II.

Toen de paus op weg naar Mantova besloot zijn geboortedorp even aan te doen werd hij getroffen door het verval en de armoede van het stadje. Hierop gaf hij de architekt Bernardo Rossellino de stad helemaal opnieuw, bovenop het oude dorp, weer op te bouwen.

Na de dood van de paus is er niemand die er ooit belang bij heeft gehad verde iets met Pienza te doen. Dientengevolge ziet het stadje er nog steeds min of meer uit zoals het dat in de 15e eeuw deed.

Sinds 1996 staat Pienza op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Top 10 Bezienswaardigheden Pienza

De in Pienza geboren Paus Pius II liet rond het midden van de 15e eeuw zijn geboortestad Corvignano door de architekt Bernardo Rossellino ombouwen tot wat de perfekte Renaissance stad moest worden. Het resultaat is door de eeuwen heen intakt gebleven en staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Top 10 Bezienswaardigheden Pienza

  1. De belangrijkste gebouwen van Pienza staan alle, hoe kan het ook anders, langs het centrale plein van de stad, Piazza Pio II.
  2. Het Palazzo Piccolomini is het pauselijke paleis en is eveneens genoemd naat Pius II, wiens echte naam Enea Silvio Piccolomini was.
  3. Ook de Kathedraal van Pienza staat langs het plein. De officiële naam is Cattedrale dell’Assunta.
  4. Het laatste belangrijkse gebouw aan het Piazza Pio II is het Palazzo Comunale, oftewel het gemeentehuis van de stad.
  5. De Pieve di Corsignano is een oorspronkelijk 7e eeuwse kerk en bevindt zich even buiten het centrum. (Corsignano was de naam van het stadje voordat het omgedoopt werd tot Pienza.)
  6. Het Museo Diocesano toont vooral schilderijen uit de Sienese School uit de 14e en 15e eeuw, alsmede een mooie collectie Vlaamse wandtapijten.
  7. De San Francesco Kerk stamt uit de 12e eeuw. De facade is redelijk sober, maar binnen zijn nog een aantal fresco’s uit de 13e eeuw te bewonderen.
  8. De Corso Rossellino is de belangrijkst straat van de stad en verbindt de twee oude stadspoorten. Een van de mooiste gebouwen in de straat is het Palazzo Ammannati.
  9. Het Palazzo Vescovile wordt ook wel het Palazzo Borgia genoemd en staat op het Piazza Pio II. Het doet dienst als zetel van het bovengenoemde Museo Diocesano.
  10. De Porta a Prato is de belangrijkste oude toegangspoort tot Pienza.