San Cristoforo Kerk Siena

De San Cristoforo Kerk stamt uit de 11e eeuw. De façade is na de aardbeving van 1798 opnieuw opgebouwd. Tot de 14e eeuw vergaderde de stadsraad in deze kerk in de wijk Civetta.

Weetjes San Cristoforo Kerk Siena

Adres

Het adres van de Chiesa di San Cristoforo is Piazza Tolomei – Siena.

Geschiedenis San Cristoforo Kerk Siena

De San Cristoforo Kerk is één van de oudste kerken van de stad. Het is oorspronkelijk in de Romaanse stijl gebouwd, maar moest na een aardbeving tegen het einde van de 19e eeuw geheel verbouwd worden.

Tussen de 12e en 13e eeuw was de kerk de zetel van de zogeheten Consiglio della Campana, de Raad van de Republiek Siena.

De neo-klassieke bakstenen façade wordt gekenmerkt door vier zuilen en twee standbeelden.

Kunstwerken San Cristoforo Kerk Siena

Bij het eerste altaar links is een “Madonna met Kind en Heiligen” van de hand van Girolamo del Pacchia te zien. Het werk is in de 16e eeuw gemaakt.

Bartolomeo Mazzuoli maakte de marmeren beeldengroep bij het hoofdaltaar. Het in 1693 gemaakte werk verbeeldt de zalige Bernardo Tolomei. Het bevond zich oorspronkelijk in het niet meer bestaande San Benedetto ai Tufi Klooster.

De kloostergang stamt uit de 17e eeuw en is in 1921 gerestaureerd. De ingang van deze tegenwoordige tentoonstellingsruimte is links van de kerk, in de Via del Moro.

Civetta Wijk Siena

De Contrada della Civetta is één van de centraalste historische wijken van Siena. De grootste trekpleisteres zijn de Loggia della Mercanzia en het Palazzo Tolomei.

Bezienswaardigheden Civetta Wijk Siena

Sant’Antonio di Padova Kerk

De Sant’Antonio di Padova Kerk (Via Cecco Angolieri) is de centrale kerk van de wijk. De kerk zelf is in 1945 ingewijd, maar er zijn enkele oudere kunstwerken te zien.

Castello degli Ugurgieri en het Contrada Museum

Het Museo della Contrada zetelt in de Castellare degli Ugurgieri. Hier zijn de trofeeën die bij de Paleo gewonnen zijn te zien, alsook symbolen (vaandels en vlaggen) van de wijk zelf. Ook worden er majolica’s uit de middeleeuwen tentoongesteld.

San Cristoforo Kerk

De San Cristoforo Kerk (Piazza Tolomei) stamt uit de 11e eeuw. De façade is na de aardbeving van 1798 opnieuw opgebouwd. Tot de 14e eeuw vergaderde de stadsraad in deze kerk. De beeldengroep bij het hoofdaltaar is afkomstig van het geheel gesloopte San Benedetto ai Tufi klooster.

Palazzo Tolomei

Het Palazzo Tolomei is een historisch gebouw uit de 13e eeuw. Het was tot enige jaren geleden eigendom van de adelijke familie Tolomei zelf.

Palazzo Sansedoni

Het Palazzo Sansedoni heeft een façade aan de Banchi di Sotto en één aan het Piazza del Campo. Het is in de 14e eeuw gebouwd en is de huidige zetel van de Monte dei Paschi di Siena (een bank). Trekpleisters zijn de oude middeleeuwse toren en de Beato Ambrogio Sansedoni Kapel binnen het palies.

Loggia della Mercanzia

Loggia della Mercanzia - Civetta wijk SienaDe Loggia della Mercanzia bevindt zich op de zogeheten Croce del Travaglio, waar drie belangrijke straten samenkomen. Het gebouw wordt opgeluisterd door standbeelden die in de 15e eeuw gemaakt zijn en een aantal heiligen verbeelden.

Wijken Siena

Siena bestaat uit 17 wijken, die contrade (enkelvoud contrada) genoemd worden. Wanneer men door de straten van de stad slentert ziet men dan ook overal de wapenschilden en symbolen van deze contrada‘s, die nog steeds een grote rol spelen in het dagelijkse leven.

Weetjes Wijken Siena

De 17 contrade

De contrada’s zijn vrijwel alle naar dieren vernoemd: Aquila, Bruco, Chiocciola, Civetta, Drago, Giraffa, Istrice, Leocorno, Lupa, Nicchio, Oca, Onda, Pantera, Selva, Tartuca, Torre en Valdimontone.

Geschiedenis Wijken Siena

De geschiedenis van Siena hangt erg samen met die van de wijken van de stad. Deze zogeheten contrada’s werden gesticht in de tijd dat de Republiek Siena op het hoogtepunt van haar macht was, tegen het einde van de 12e eeuw. Elke contrada had een eigen administratie en een eigen burgemeester. die bijgestaan werd door door het volk gekozen raadslieden. De contrada’s stonden wel onder het gezag van de overkoepelende Podestà.

De contrada was (en is eigenlijk nog steeds) ook een afspiegeling van de identiteit vvan de inwoners van de stad. Dit verklaart waarom een in wezen folkloristisch evenement als de beroemde jaarlijkse Palio de hele stad in zijn greep houdt.

Oorspronkelijk waren er 60 contrade. Na de pestepidemie van 1348 werden dat er 42. Gedurende de 16e eeuw werd het aantal tot 23 teruggebracht en in 1675, na conflicten tussen sommige wijken, werden er nog eens 6 afgeschaft.

In 1729 werd deze indeling door de toenmalige Governatrice van Siena, Violente di Baviera, officiëel vastgelegd. Ondanks verschillende voorgestelde wijzigingen werd deze nooit veranderd.

Elke wijk heeft een eigen bestuur, dat elke twee jaar verkozen wordt. De taken en plichten zijn niet meer die van weleer, maar hebben meer van doen  met de organisatie van het sociale leven en in de wijk plaats vindende evenementen.

Museums Wijken Siena

Verschillende contrade hebben ook eigen museumpjes waarin de belangrijkste historische gebeurtenissen en in de wijk geboren of opgegroeide personages belicht worden. Deze musea bevinden zich vaak naast de belangrijkste kerk in de wijk. De grootste pronkstukken zijn de in de loop der eeuwen gewonnen palio’s (de vaandels waarnaar de Palio genoemd is), die vaak door beroemde lokale kunstenaars uit de tijd versierd zijn.

Er worden ook 14e eeuwse gouden en zilveren kunstwerken tentoongesteld, alsmede schilderijen van de hand van oude meesters. Ook zijn er natuurlijk veel meticuleus geschreven dokumenten, die de geschiedenis van de contrada belichten.

Aangezien ze aan de wijkkerk verbonden zijn, kan men er ook vaak 15e en 16e eeuwse liturgische objekten en relikwieën zien.

De muren zijn meestal beschilderd met historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van de contrada zelf.

San Bernardino Oratorium Siena

Het Oratorium van San Bernardino bevindt zich bij de San Francesco Kerk in Siena.

Weetjes San Bernardino Oratorium Siena

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Oratorio di SanBernardino is . Bus:

Geschiedenis San Bernardino Oratorium Siena

Het Oratorium van San Bernardino is gewijd aan de heilige Bernardino degli Albizzeschi, wiens familie uit Siena zelf afkomstig was. Hij was zelf (in 1380) in Massa Marittima geboren, maar had erg veel tijd in Siena doorgebracht om er de Franciskaner Orde te helpen hervormen en om de strijdende politieke partijen tot vrede te brengen.

Het Oratorium is in de 15e eeuw gebouwd, op de plek waar de heilige vaak predikte. Het bestaat uit een hoger (superiore) en een lager (inferiore) deel.

De Cappella Inferiore is in de 17e eeuw door uit Siena zelf afkomstige kunstenaars versierd, met o.a. twee 16e eeuwse terracotta standbeelden die de heilige Bernardino en Caterina verbeelden en een door Andrea del Bresciano geschilderde “Madonna met Kind”.

De Cappella Superiore is de interessantere van de twee en wordt gekenmerkt door een schitterend plafond en houten wanden die door Ventura Turapilli in 1496 met pleisterwek versierd zijn. Er zijn muurschilderingen te zien van de hand van Girolamo del Pacchia (“Geboorte van Maria”, “San Bernardino”, “De Aartsengel Gabriël”), Beccafumi (“De Bruiloft”, Madonna in de Glorie met Heiligen”, “Doortocht van Maria”) en Sodoma (San Ludovico, “Voorstelling van Maria bij de Tempel”, “San Francesco d’Assisi”, “Maria-Bezoek” en “Kroning van Maria”).

Bij het altaar bevindt zich een “Madonna met Kind” van de hand van Sano di Pietro.

San Bernardino Oratorium Siena (SI), Toscane, Italië

Porta Ovile Siena

De Porta Ovile is één van de oudste en meest opvallende stadspoorten van Siena. De poort vormt de toegang tot het Franciskaner Convento dell’Osservanza.

Weetjes Porta Ovile Siena

Adres Porta Ovile Siena

De Porta a Ovile verbindt de Via di Vallerozzi met de Via Simone Martini. Ze bevindt zich op de grens met de wijk Borgo d’Ovile. Bus: 002, 005, 032, 57/P, 107, 109, 111, 112, 114, 134R, 138, 139, R54/A.

Geschiedenis

Porta Ovile Siena
De Porta Ovile gezien vanaf binnen de stadsmuren.

De Porta Ovile is waarschijnlijk oorspronkelijk in 1230 gebouwd, maar is in de loop der jaren verschillende keren verbouwd en/of gerestaureerd. De huidige versie stamt dan ook uit de 14e eeuw.

De poort is geheel van baksteen gemaakt en wordt door een grote massieve wal afgeschermd.

Aan de linkerzijde van de binnenkant is nog een kleine aedicula te zien, met een fresco die de “Madonna met Kind tussen de heiligen Ansano en Bernardino en engelen” verbeeldt. Het is door Sano di Pietro geschilderd en hoort tot de oudste schilderingen op de buitenmuren van het oude Siena.

Via de Porta Ovile komt bij het Convento dell’Osservanza, één van de indrukwekkendste Franciskaner kloosters in Toscane.

Porta d’Oviele, Siena, provincie Siena, regio Toscane, Italië

Piccolomini Bibliotheek Siena

De Piccolomini Bibliotheek bevindt zich binnen de Kathedraal van Siena. De bibliotheek is door Paus Pius III ter ere van Pius II gebouwd en is beroemd vanwege de door Pinturicchio geschilderde fresco’s en de beeldengroep ” De Drie Gratiën”.

Weetjes Piccolomini Bibliotheek Siena

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Libreria Piccolomini is dat van de Duomo zelf, te weten Piazza del Duomo 8 – 53100 Siena, Italië (tel. +39 0577286300). Openingstijden: Van 1 Maart tot 31 Oktober van 10:30 tot 19:00 uur (zon- en feestdagen van 13.30 tot 18.00 uur); van 1 November tot – 28 Februari van  10.30 tot 17:30 uur (zon- en feestdagen van  13.30 tot 17.30 uur). Toegangsprijs: Met de Opa Si Pass heeft U toegang tot de Bibliotheek en de Kathedraal zelf, het Museo dell’Opera en het uitzicht vanaf de Facciatone, de Crypte en het Baptisterium. Vanaf 1 Januari tot 31 Oktober kost de kaart 12 Euro, van 26 December tot 6 Januari 10 Euro en de rest van het jaar 8 Euro.

Geschiedenis Piccolomini Bibliotheek Siena

Piccolomini Bibliotheek Siena
Muurschildering door Pinturicchio met als thema “Pius II als Ambassadeur aan het Hof van Schotland”.

De Piccolomini Bibliotheek bevindt zich langs de noordwestelijke zijkant van de kathedraal. De bibliotheek is tussen 1492 en 1495 in opdracht van Kardinaal Francesco Todeschini Piccolomini (die later bekend zou worden als Paus Pius III) gebouwd.

Dit gebeurde ter ere van zijn oom Enea Silvio Piccolomini, oftewel de vroegere Paus Pius II. Bovendien was het wel een leuke plek om de familie-bibliotheek onder te brengen.

Om dit te kunnen doen werden enkele kamers van de voormalige pastorie tot één grote zaal omgebouwd, die men via een bronzen deur binnen kan komen.

Het exterieur van de bibliotheek is bekleed met een in 1497 rijkelijk door Marrina bewerkt marmer.

Na de dood van Pius III werd de bibliotheek van 1502 tot 1509 versierd met door Pinturicchio uitgevoerde muur- en plafondschilderingen. De tien schilderingen tonen evenzovele belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Paus Pius II, terwijl op de toegangsdeur de kroning tot paus van Pius III zelf afgebeeld is.

Midden in de zaal bevindt zich de beroemde beeldengroep de Drie Gratiën, een 3e eeuwse Romeinse kopie van een Grieks origineel en door de kardinaal speciaal voor de bibliotheek aangeschaft.

In vitrines onder de fresco’s zijn een aantal grote antifonariums (koorboeken met gezangen), eigendommen van de Kathedraal en het Santa Maria della Scala ziekenhuis, tentoongesteld. Deze zijn tussen 1469 en 1475 van minituren voorzien door o. a. Liberale da Verona, Girolamo da Cremona en Sano di Pietro.

Fortezza Medicea Siena

Het Fortezza Medicea in Siena staat ook bekend onder de naam Forte di Santa Barbara. Het vierkante fort is sinds 1937 een publiek park en in één van de bastions zetelt nu de Enoteca Italiana.

Weetjes Fortezza Medicea Siena

Adres, openingtijden en toegangsprijs

Het adres van het Fortezza Medicea is Piazza Caduti delle Forze Armate, 53100 Siena. Het park is gratis toegankelijk. 

Geschiedenis Fortezza Medicea Siena

Het Forte Medicea is tussen 1561 en 1563 gebouwd. De opdrachgever was Cosimo de’ Medici en de architekt was Baldassare Lanci.

Op de plek waar het gebouwd is had al eerder een door de Spanjaarden opgetrokken verdedigingswerk gestaan. Dit was in 1548 in opdracht van Karel V gebouwd en in 1552 door de bevolking van Siena gesloopt.

Het Fortezza Medicea is vierkant en op elke hoek heeft het een zeshoekig bastion. Het is gemaakt van baksteen. Aan de zijkanten waren er zogeheten piazze basse (“lage pleinen”), vanwaaraf men beschermd de artillerie kon afvuren.

Met de bouw van het fort werd het gezag dat de Medici over de stad uitoefenden onderstreept en het einde van de onafhankelijkheid als het ware gesymboliseerd. De wapenschilden van de Medici zijn dan ook triomfantelijk op drie van de bastions gebeeldhouwd.

Vanaf het einde van de 18e eeuw werd het fort niet meer voor militaire doeleinden gebruikt en vanaf 1937 doet het dienst als een publiek park, van waaraf men ook nog eens een schitterend uitzicht over de stad en de heuvelachtige omgeving heeft.

In de kelders van één van de bastions bevindt zich de zetel van de Enoteca Italiana, waar men Italiaanse (en buitenlandse) wijn kan proeven.

Santa Maria Assunta Kathedraal Siena

De Kathedraal van Siena is gewijd aan Santa Maria Assunta. De kerk is in de 14e eeuw gebouwd en er zijn kunstwerken te zien van beroemde meesters als Pinturicchio en Donatello. De ingelegde vloer is een hoogtepunt, maar kan meestal slechts gedeeltelijk bezichtigd worden.

Weetjes Santa Maria Assunta Kathedraal Siena

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Duomo di Siena is Piazza del Duomo 8 – 53100 Siena, Italië (tel. +39 0577286300). Openingstijden: Van 1 Maart tot 31 Oktober van 10:30 tot 19:00 uur (zon- en feestdagen van 13.30 tot 18.00 uur); van 1 November tot – 28 Februari van  10.30 tot 17:30 uur (zon- en feestdagen van  13.30 tot 17.30 uur). Toegangsprijs: Met de Opa Si Pass heeft U toegang tot de Kathedraal zelf, de Libreria Piccolomini, het Museo dell’Opera en het uitzicht vanaf de Facciatone, de Crypte en het Baptisterium. Vanaf 1 Januari tot 31 Oktober kost de kaart 12 Euro, van 26 December tot 6 Januari 10 Euro en de rest van het jaar 8 Euro.

Geschiedenis Santa Maria Assunta Kathedraal Siena

Santa Maria Assunta Kathedraal Siena
Santa Maria Assunta Kathedraal

Al vanaf de 9e eeuw stond er een kerk op de plek waar nu de Duomo van Siena gebouwd is. Met de construktie van de huidige kathedraal werd in 1229 een aanvang gemaakt. Tussen 1258 en 1285 was de bouw in handen van de Cistercenser monniken van San Galgano, die Nicola Pisano en diens zoon Giovanni aan het werk zetten. Uiteindelijk zou de kerk pas tegen het einde van de 14e eeuw voltooid worden.

Toen de Republiek Siena op het hoogtepunt van zijn macht was (begin 14e eeuw) vond men dat er een grotere dom nodig was en Lando di Pietro kreeg in 1339 de opdracht deze te bouwen. Een pestepidemie in 1348 en een opeenvolging van oorlogen met verschillende buurstaten zorgden ervoor dat de bouw van deze Duomo Nuovo nooit voltooid werd. Aan het einde van de rechterkant van de huidige kerk zijn nog sporen van de nooit afgemaakte nieuwe kerk te zien. Het had een  enorm bouwwerk moeten worden, wat af te leiden is uit het feit dat de huidige kathedraal als dwarsschip van de nieuwe construktie had moeten dienen.

Na deze mislukking begon men verder te werken aan de oorspronkelijke kathedraal. In 1376 werd de construktie van het bovenste deel van de façade aan Giovanni di Cecco toevertrouwd. De koepel zowel als de klokkentoren, die op een oudere toren gebouwd is en een achthoekige spits heeft, waren toen al voltooid.

In 1382 werden de gewelven van het centrale schip verhoogd en werd een begin gemaakt met de verbouwing van de apsis.

De façade wordt gekenmerkt door kleurrijk marmer en een veelvoud aan beeldhouwwerken. De drie toegangsdeuren hebben Gothische timpanen. Het hele benedenste deel, inclusief de standbeelden van de profeten, filosofen en patriarchen is ontworpen door Giovanni Pisano.

Het bovenste deel van de façade stamt uit de 14e eeuw. De drie torenspitsen worden versierd met mozaïeken uit de 18e eeuw.

De rechterzijkant wordt gekenmerkt door elkaar afwisselende strepen licht en donker marmer. Hier bevindt zich de Porta del Perdono met een aan Donatello toegeschreven reliëf dat de “Madonna met Kind” verbeeldt erboven.

De steunberen worden bekroond door standbeelden. Dit zijn niet de 14e eeuwse orginelen, aangezien deze bewaard worden in de San Giovanni Crypte.

Interieur Santa Maria Assunta Kathedraal Siena

Het interieur bestaat uit drie door pilaren van elkaar gescheiden schepen. De gewelven zijn blaus geschilderd, met goudkleurige sterren. De muren zijn ook hier bedekt met elkaar afwisselende witte en zwarte stroken marmer.

Vloer

Voor het inlegwerk (intarsia) dat de vloer siert zijn grotendeels dezelfde zwarte en witte kleuren gebruikt. Er zijn in totaal 56 afbeeldingen, waarvan de oudste, die echter met een graffitti techniek gemaakt zijn, uit ongeveer 1370 stammen. De laatste toevoegingen stammen uit 1547. Het grootste deel van deze versieringen (35) werd tussen 1517 en 1547 door Domenico Beccafumi gemaakt. In totaal zijn er bijdragen van zo’n 40, veelal uit Siena zelf afkomstige, kunstenaars te zien. Om de kunstwerken te beschermen wordt een groot deel ervan niet altijd getoond.

Kroonlijst

De kroonlijst rond het centrale schip en de pastorie wordt ondersteund oor borstbeelden van 172 pausen. Hieronder zijn nog eens 36 borstbeelden van keizers te zien (15e-16e eeuw).

Doopvonten

De twee doopvonten aan het begin van de rij pilaren zijn in 1462 door Antonio Federighi gemaakt.

Koepel

De koepel is versierd met vergulde heiligenstandbeelden alsmede in de chiaroscuro stijl geschilderde patriarchen en profeten uit de 15e eeuw.

Chigi Kapel

De Chigi Kapel wordt ook wel de Madonna del Voto Kapel genoemd en bevindt zich in het rechterdwarsschip. Deze ronde kapel is in opdracht van Paus Alexander VII door Gian Lorenzo Bernini  ontworpen. De standbeelden van Magdalena en de heilige Hiëronymus bij de ingang van de kapel zijn ook door Bernini gemaakt. De schildering op de linkermuur (“De Maria-Visitatie”) is gemaakt door Carlo Maratta. Op de andere muur is een op een schilderij van dezelfde schilder gebaseerde mozaïek (“De Vlucht naar Egypte”) te zien. De Madonna del Voto zelf is rond 1267 door Dietisalvi di Speme geschilderd en werd altijd buitengewoon vereerd door de bevolking van de stad.

Pastorie

De pastorie bevindt zich op een verhoging. Het hoofdaltaar stamt uit 1532 en is door Baldassarre Peruzzi gemaakt. Het bronzen ciborium is tussen 1467 en 1472 door Vecchietta vervaardigd, maar stond tot 1506 in de Santa Maria della Scala Kerk. De engelen naast het hoofdaltaar zijn (op de bovenste twee na) gemaakt door Francesco di Giorgio Martini. De engelvormige kandelaars op de pilaren in de pastorie zijn tussen 1548 en 1550 door Domenico Beccafumi gemaakt. Het houten koor in de pastorie is in de 14e eeuw gemaakt en twee eeuwen later vergroot.

Apsis

De fresco in de apsis is ook door Beccafumi geschilderd, al is er in de 19e eeuw wel aan geknoeid. Het ronde raam boven de apsis is in 1228 door Duccio gemaakt en wordt beschouwd als het oudste glas-in-lood raam van Italië.

Preekstoel Linkerdwarsschip

De achthoekige preekstoel in het linkerdwarsschip is tussen 1265 en 1269 dor Nicola Pisani gemaakt, al had hij er wel hulp voor nodig. O.a. zijn zoon GiovanniArnolfo di Cambio, Donato en Lapo di Ricevuto droegen een steentje bij. Hij wordt door negen zuilen, waarvan er vier op leeuwen rusen, ondersteund. De bogen tussen deze zuilen worden versierd met standbeelden van profeten en deugden. De centrale zuil wordt omringd door acht figuren die de kunsten verpersoonlijken. De balustrade bestaat uit zeven panelen die gebeurtenissen uit het leven van Christus verbeelden, plus het Laatste Oordeel. De panelen worden door standbeelden van de profeten en de Madonna met Kind met elkaar verbonden.

Tombe

Eveneens in het linkerdwarsschip kan men de tombe van kardinaal Riccardo Petroni zien, die tussen 1317 en 1318 door Tino di Camaino gemaakt is en in de 14e eeuw vaak als model voor andere tombes gebruikt werd. De grafsteen vòòr deze tombe bedekt het stoffelijke overschot van Giovanni Pecci en is in 1426 door Donatello gemaakt.

San Giovanni Battista Kapel

De Cappella di San Giovanni Battista stamt uit de Renaissance periode en wordt gekenmerkt door een aantal door Pinturicchio geschilderde muurschilderingen. Het bronzen standbeeld dat Johannes de Doper verbeeldt is in 1457 door Donatello gemaakt.

De ingang tot de Libreria Piccolomini bevindt zich in het linkerschip.

 

Geschiedenis Siena

Hoewel er al in de bronstijd mensen in de strrek leefden, werd Siena pas in de Romeinse tijd gesticht. Hoogtepunten in de geschiedenis zijn de late middeleeuwen en de Renaissance periode.

Geschiedenis Siena

Volgens de legende zou Siena gesticht zijn door Aschio en Senio, de kinderen van Remus, die uit Rome hadden moeten vluchten.

Voorheen was het één van de minder belangrijke Etruskische nederzettingen en nog verder terug in de tijd heeft men sporen van menselijk leven in de bronstijd gevonden, maar niets dat erop wijst dat er ook een dorp was.

Na de Etruskische tijd werd het een Romeinse militaire kolonie met de naam Sena Julia.

In de 11e en 12e eeuw werd Siena geregeerd door de bisschoppen. De aanleg van de pelgrimsweg Via Francigena, waarlangs verschillende vestingen gebouwd werden, deel het belang van de stad toenemen.

De bisschoppen raakten het gezag kwijt aan de consuls, de consuls vervolgens aan de Podestà, en de Podestà werd in 1236 vervangen door de Governo dei Ventiquattro (“Regering van de Vierentwintig”), die op zijn beurt in 1287 de wijk moest maken voor de Governo dei Nove (“Regering van de Negen”).

In 1348 werd de bevolking als gevolg van een pestepidemie gereduceerd tot niet meer dan 8000 mensen.

In het begin van de 15e eeuw had Gian Galeazzo Visconti de macht in Siena in handen maar tegen het einde van dezelfde eeuw nam de familie Petrucci het leenheerschap over.

Vanaf die tijd werd een groot deel van de geschiedenis van de stad getekend door de rivaliteit met Florence. Siena stond aan de kant van de Ghibellijnen en tot 1552 ook aan de zijde van de Keizerlijke troepen van Karel V.

In 1555 moest de stad zich echter overgeven aan de troepen van Cosimo I en in 1559, na de nederlaag bij Montalcino, werd de Republiek verleden tijd.

In 1859 was Siena de eerste stad die zich bij het Koninkrijk Italië voegde.

Siena is nu één van de mooiste steden van het land en wordt, vooral in de weekenden dat de traditionele Palio gehouden wordt, door toeristen overlopen.

 

Loggia della Mercanzia Siena

De Loggia della Mercanzia bevindt zich op een plek die de Croce del Travaglio genoemd wordt. Het is hier dat drie van de belangrijkste straten van Siena, te weten de Via Banchi di Sopra, Via Banchi di Sotto en de Via di Città samenkomen.

Weetjes Loggia della Mercanzia Siena

Loggia della Mercanzia Siena
Loggia della Mercanzia

De Loggia della Mercanzia staat ook bekend als het Palazzo della Mercanzia, de Loggia di San Paolo of de Loggia dei Nobili. Het gebouw is tussen 1428 en 1445 door Sano di Matteo en Pietro del Minella ontworpen.

Het paleis wordt gezien als exemplarisch voor de 15e eeuwse gebouwen die in Siena opgetrokken werden. Hoewel er een aantal Gothische elementen overblijven is het kenmerkend voor de overgang van de middeleeuwse naar de Reniassance architektuur.

Vanaf 1764 doet het gebouw dienst als zetel van de Circolo degli Uniti.

Bezienswaardigheden Loggia della Mercanzia Siena

De Loggia wordt gekenmerkt door een serie brede bogen die samen met pilasters het in de 18e eeuw gebouwde bovenste gedeelte van het gebouw ondersteunen.

De pilaren worden opgeluisterd door nissen waarin standbeelden van heiligen staan. Deze worden gerekend tot de belangrijkste werken van de Renaissance in de stad. De beeldhouwers waren Antonio Federighi, die San Savino, Sant’Ansano en San Vittore voor zijn rekening nam en Lorenzo di Pietro, bijgenaamd Il Vecchio (“de Oude”), die Sint Pieter en Sint Paulus creëerde.

Binnen de Loggia della Mercanzia staan twee marmeren banken, met reliëfs van de hand van Urbano di Cortona (de “Kardinale Deugden”, links) en Antonio Federighi (“beroemde Romeinen”, rechts). De fresco’s en het pleisterwerk op de gewelven stammen uit het einde van de 16e eeuw.

Loggia della Mercanzia, Via di Città – 53100 Siena, Toscane, Italie