San Cristoforo Kerk Siena

De San Cristoforo Kerk stamt uit de 11e eeuw. De façade is na de aardbeving van 1798 opnieuw opgebouwd. Tot de 14e eeuw vergaderde de stadsraad in deze kerk in de wijk Civetta.

Weetjes San Cristoforo Kerk Siena

Adres

Het adres van de Chiesa di San Cristoforo is Piazza Tolomei – Siena.

Geschiedenis San Cristoforo Kerk Siena

De San Cristoforo Kerk is één van de oudste kerken van de stad. Het is oorspronkelijk in de Romaanse stijl gebouwd, maar moest na een aardbeving tegen het einde van de 19e eeuw geheel verbouwd worden.

Tussen de 12e en 13e eeuw was de kerk de zetel van de zogeheten Consiglio della Campana, de Raad van de Republiek Siena.

De neo-klassieke bakstenen façade wordt gekenmerkt door vier zuilen en twee standbeelden.

Kunstwerken San Cristoforo Kerk Siena

Bij het eerste altaar links is een “Madonna met Kind en Heiligen” van de hand van Girolamo del Pacchia te zien. Het werk is in de 16e eeuw gemaakt.

Bartolomeo Mazzuoli maakte de marmeren beeldengroep bij het hoofdaltaar. Het in 1693 gemaakte werk verbeeldt de zalige Bernardo Tolomei. Het bevond zich oorspronkelijk in het niet meer bestaande San Benedetto ai Tufi Klooster.

De kloostergang stamt uit de 17e eeuw en is in 1921 gerestaureerd. De ingang van deze tegenwoordige tentoonstellingsruimte is links van de kerk, in de Via del Moro.

San Bernardino Oratorium Siena

Het Oratorium van San Bernardino bevindt zich bij de San Francesco Kerk in Siena.

Weetjes San Bernardino Oratorium Siena

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Oratorio di SanBernardino is . Bus:

Geschiedenis San Bernardino Oratorium Siena

Het Oratorium van San Bernardino is gewijd aan de heilige Bernardino degli Albizzeschi, wiens familie uit Siena zelf afkomstig was. Hij was zelf (in 1380) in Massa Marittima geboren, maar had erg veel tijd in Siena doorgebracht om er de Franciskaner Orde te helpen hervormen en om de strijdende politieke partijen tot vrede te brengen.

Het Oratorium is in de 15e eeuw gebouwd, op de plek waar de heilige vaak predikte. Het bestaat uit een hoger (superiore) en een lager (inferiore) deel.

De Cappella Inferiore is in de 17e eeuw door uit Siena zelf afkomstige kunstenaars versierd, met o.a. twee 16e eeuwse terracotta standbeelden die de heilige Bernardino en Caterina verbeelden en een door Andrea del Bresciano geschilderde “Madonna met Kind”.

De Cappella Superiore is de interessantere van de twee en wordt gekenmerkt door een schitterend plafond en houten wanden die door Ventura Turapilli in 1496 met pleisterwek versierd zijn. Er zijn muurschilderingen te zien van de hand van Girolamo del Pacchia (“Geboorte van Maria”, “San Bernardino”, “De Aartsengel Gabriël”), Beccafumi (“De Bruiloft”, Madonna in de Glorie met Heiligen”, “Doortocht van Maria”) en Sodoma (San Ludovico, “Voorstelling van Maria bij de Tempel”, “San Francesco d’Assisi”, “Maria-Bezoek” en “Kroning van Maria”).

Bij het altaar bevindt zich een “Madonna met Kind” van de hand van Sano di Pietro.

San Bernardino Oratorium Siena (SI), Toscane, Italië

Porta Ovile Siena

De Porta Ovile is één van de oudste en meest opvallende stadspoorten van Siena. De poort vormt de toegang tot het Franciskaner Convento dell’Osservanza.

Weetjes Porta Ovile Siena

Adres Porta Ovile Siena

De Porta a Ovile verbindt de Via di Vallerozzi met de Via Simone Martini. Ze bevindt zich op de grens met de wijk Borgo d’Ovile. Bus: 002, 005, 032, 57/P, 107, 109, 111, 112, 114, 134R, 138, 139, R54/A.

Geschiedenis

Porta Ovile Siena
De Porta Ovile gezien vanaf binnen de stadsmuren.

De Porta Ovile is waarschijnlijk oorspronkelijk in 1230 gebouwd, maar is in de loop der jaren verschillende keren verbouwd en/of gerestaureerd. De huidige versie stamt dan ook uit de 14e eeuw.

De poort is geheel van baksteen gemaakt en wordt door een grote massieve wal afgeschermd.

Aan de linkerzijde van de binnenkant is nog een kleine aedicula te zien, met een fresco die de “Madonna met Kind tussen de heiligen Ansano en Bernardino en engelen” verbeeldt. Het is door Sano di Pietro geschilderd en hoort tot de oudste schilderingen op de buitenmuren van het oude Siena.

Via de Porta Ovile komt bij het Convento dell’Osservanza, één van de indrukwekkendste Franciskaner kloosters in Toscane.

Porta d’Oviele, Siena, provincie Siena, regio Toscane, Italië

Piccolomini Bibliotheek Siena

De Piccolomini Bibliotheek bevindt zich binnen de Kathedraal van Siena. De bibliotheek is door Paus Pius III ter ere van Pius II gebouwd en is beroemd vanwege de door Pinturicchio geschilderde fresco’s en de beeldengroep ” De Drie Gratiën”.

Weetjes Piccolomini Bibliotheek Siena

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Libreria Piccolomini is dat van de Duomo zelf, te weten Piazza del Duomo 8 – 53100 Siena, Italië (tel. +39 0577286300). Openingstijden: Van 1 Maart tot 31 Oktober van 10:30 tot 19:00 uur (zon- en feestdagen van 13.30 tot 18.00 uur); van 1 November tot – 28 Februari van  10.30 tot 17:30 uur (zon- en feestdagen van  13.30 tot 17.30 uur). Toegangsprijs: Met de Opa Si Pass heeft U toegang tot de Bibliotheek en de Kathedraal zelf, het Museo dell’Opera en het uitzicht vanaf de Facciatone, de Crypte en het Baptisterium. Vanaf 1 Januari tot 31 Oktober kost de kaart 12 Euro, van 26 December tot 6 Januari 10 Euro en de rest van het jaar 8 Euro.

Geschiedenis Piccolomini Bibliotheek Siena

Piccolomini Bibliotheek Siena
Muurschildering door Pinturicchio met als thema “Pius II als Ambassadeur aan het Hof van Schotland”.

De Piccolomini Bibliotheek bevindt zich langs de noordwestelijke zijkant van de kathedraal. De bibliotheek is tussen 1492 en 1495 in opdracht van Kardinaal Francesco Todeschini Piccolomini (die later bekend zou worden als Paus Pius III) gebouwd.

Dit gebeurde ter ere van zijn oom Enea Silvio Piccolomini, oftewel de vroegere Paus Pius II. Bovendien was het wel een leuke plek om de familie-bibliotheek onder te brengen.

Om dit te kunnen doen werden enkele kamers van de voormalige pastorie tot één grote zaal omgebouwd, die men via een bronzen deur binnen kan komen.

Het exterieur van de bibliotheek is bekleed met een in 1497 rijkelijk door Marrina bewerkt marmer.

Na de dood van Pius III werd de bibliotheek van 1502 tot 1509 versierd met door Pinturicchio uitgevoerde muur- en plafondschilderingen. De tien schilderingen tonen evenzovele belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Paus Pius II, terwijl op de toegangsdeur de kroning tot paus van Pius III zelf afgebeeld is.

Midden in de zaal bevindt zich de beroemde beeldengroep de Drie Gratiën, een 3e eeuwse Romeinse kopie van een Grieks origineel en door de kardinaal speciaal voor de bibliotheek aangeschaft.

In vitrines onder de fresco’s zijn een aantal grote antifonariums (koorboeken met gezangen), eigendommen van de Kathedraal en het Santa Maria della Scala ziekenhuis, tentoongesteld. Deze zijn tussen 1469 en 1475 van minituren voorzien door o. a. Liberale da Verona, Girolamo da Cremona en Sano di Pietro.

Fortezza Medicea Siena

Het Fortezza Medicea in Siena staat ook bekend onder de naam Forte di Santa Barbara. Het vierkante fort is sinds 1937 een publiek park en in één van de bastions zetelt nu de Enoteca Italiana.

Weetjes Fortezza Medicea Siena

Adres, openingtijden en toegangsprijs

Het adres van het Fortezza Medicea is Piazza Caduti delle Forze Armate, 53100 Siena. Het park is gratis toegankelijk. 

Geschiedenis Fortezza Medicea Siena

Het Forte Medicea is tussen 1561 en 1563 gebouwd. De opdrachgever was Cosimo de’ Medici en de architekt was Baldassare Lanci.

Op de plek waar het gebouwd is had al eerder een door de Spanjaarden opgetrokken verdedigingswerk gestaan. Dit was in 1548 in opdracht van Karel V gebouwd en in 1552 door de bevolking van Siena gesloopt.

Het Fortezza Medicea is vierkant en op elke hoek heeft het een zeshoekig bastion. Het is gemaakt van baksteen. Aan de zijkanten waren er zogeheten piazze basse (“lage pleinen”), vanwaaraf men beschermd de artillerie kon afvuren.

Met de bouw van het fort werd het gezag dat de Medici over de stad uitoefenden onderstreept en het einde van de onafhankelijkheid als het ware gesymboliseerd. De wapenschilden van de Medici zijn dan ook triomfantelijk op drie van de bastions gebeeldhouwd.

Vanaf het einde van de 18e eeuw werd het fort niet meer voor militaire doeleinden gebruikt en vanaf 1937 doet het dienst als een publiek park, van waaraf men ook nog eens een schitterend uitzicht over de stad en de heuvelachtige omgeving heeft.

In de kelders van één van de bastions bevindt zich de zetel van de Enoteca Italiana, waar men Italiaanse (en buitenlandse) wijn kan proeven.

Santa Maria Assunta Kathedraal Siena

De Kathedraal van Siena is gewijd aan Santa Maria Assunta. De kerk is in de 14e eeuw gebouwd en er zijn kunstwerken te zien van beroemde meesters als Pinturicchio en Donatello. De ingelegde vloer is een hoogtepunt, maar kan meestal slechts gedeeltelijk bezichtigd worden.

Weetjes Santa Maria Assunta Kathedraal Siena

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Duomo di Siena is Piazza del Duomo 8 – 53100 Siena, Italië (tel. +39 0577286300). Openingstijden: Van 1 Maart tot 31 Oktober van 10:30 tot 19:00 uur (zon- en feestdagen van 13.30 tot 18.00 uur); van 1 November tot – 28 Februari van  10.30 tot 17:30 uur (zon- en feestdagen van  13.30 tot 17.30 uur). Toegangsprijs: Met de Opa Si Pass heeft U toegang tot de Kathedraal zelf, de Libreria Piccolomini, het Museo dell’Opera en het uitzicht vanaf de Facciatone, de Crypte en het Baptisterium. Vanaf 1 Januari tot 31 Oktober kost de kaart 12 Euro, van 26 December tot 6 Januari 10 Euro en de rest van het jaar 8 Euro.

Geschiedenis Santa Maria Assunta Kathedraal Siena

Santa Maria Assunta Kathedraal Siena
Santa Maria Assunta Kathedraal

Al vanaf de 9e eeuw stond er een kerk op de plek waar nu de Duomo van Siena gebouwd is. Met de construktie van de huidige kathedraal werd in 1229 een aanvang gemaakt. Tussen 1258 en 1285 was de bouw in handen van de Cistercenser monniken van San Galgano, die Nicola Pisano en diens zoon Giovanni aan het werk zetten. Uiteindelijk zou de kerk pas tegen het einde van de 14e eeuw voltooid worden.

Toen de Republiek Siena op het hoogtepunt van zijn macht was (begin 14e eeuw) vond men dat er een grotere dom nodig was en Lando di Pietro kreeg in 1339 de opdracht deze te bouwen. Een pestepidemie in 1348 en een opeenvolging van oorlogen met verschillende buurstaten zorgden ervoor dat de bouw van deze Duomo Nuovo nooit voltooid werd. Aan het einde van de rechterkant van de huidige kerk zijn nog sporen van de nooit afgemaakte nieuwe kerk te zien. Het had een  enorm bouwwerk moeten worden, wat af te leiden is uit het feit dat de huidige kathedraal als dwarsschip van de nieuwe construktie had moeten dienen.

Na deze mislukking begon men verder te werken aan de oorspronkelijke kathedraal. In 1376 werd de construktie van het bovenste deel van de façade aan Giovanni di Cecco toevertrouwd. De koepel zowel als de klokkentoren, die op een oudere toren gebouwd is en een achthoekige spits heeft, waren toen al voltooid.

In 1382 werden de gewelven van het centrale schip verhoogd en werd een begin gemaakt met de verbouwing van de apsis.

De façade wordt gekenmerkt door kleurrijk marmer en een veelvoud aan beeldhouwwerken. De drie toegangsdeuren hebben Gothische timpanen. Het hele benedenste deel, inclusief de standbeelden van de profeten, filosofen en patriarchen is ontworpen door Giovanni Pisano.

Het bovenste deel van de façade stamt uit de 14e eeuw. De drie torenspitsen worden versierd met mozaïeken uit de 18e eeuw.

De rechterzijkant wordt gekenmerkt door elkaar afwisselende strepen licht en donker marmer. Hier bevindt zich de Porta del Perdono met een aan Donatello toegeschreven reliëf dat de “Madonna met Kind” verbeeldt erboven.

De steunberen worden bekroond door standbeelden. Dit zijn niet de 14e eeuwse orginelen, aangezien deze bewaard worden in de San Giovanni Crypte.

Interieur Santa Maria Assunta Kathedraal Siena

Het interieur bestaat uit drie door pilaren van elkaar gescheiden schepen. De gewelven zijn blaus geschilderd, met goudkleurige sterren. De muren zijn ook hier bedekt met elkaar afwisselende witte en zwarte stroken marmer.

Vloer

Voor het inlegwerk (intarsia) dat de vloer siert zijn grotendeels dezelfde zwarte en witte kleuren gebruikt. Er zijn in totaal 56 afbeeldingen, waarvan de oudste, die echter met een graffitti techniek gemaakt zijn, uit ongeveer 1370 stammen. De laatste toevoegingen stammen uit 1547. Het grootste deel van deze versieringen (35) werd tussen 1517 en 1547 door Domenico Beccafumi gemaakt. In totaal zijn er bijdragen van zo’n 40, veelal uit Siena zelf afkomstige, kunstenaars te zien. Om de kunstwerken te beschermen wordt een groot deel ervan niet altijd getoond.

Kroonlijst

De kroonlijst rond het centrale schip en de pastorie wordt ondersteund oor borstbeelden van 172 pausen. Hieronder zijn nog eens 36 borstbeelden van keizers te zien (15e-16e eeuw).

Doopvonten

De twee doopvonten aan het begin van de rij pilaren zijn in 1462 door Antonio Federighi gemaakt.

Koepel

De koepel is versierd met vergulde heiligenstandbeelden alsmede in de chiaroscuro stijl geschilderde patriarchen en profeten uit de 15e eeuw.

Chigi Kapel

De Chigi Kapel wordt ook wel de Madonna del Voto Kapel genoemd en bevindt zich in het rechterdwarsschip. Deze ronde kapel is in opdracht van Paus Alexander VII door Gian Lorenzo Bernini  ontworpen. De standbeelden van Magdalena en de heilige Hiëronymus bij de ingang van de kapel zijn ook door Bernini gemaakt. De schildering op de linkermuur (“De Maria-Visitatie”) is gemaakt door Carlo Maratta. Op de andere muur is een op een schilderij van dezelfde schilder gebaseerde mozaïek (“De Vlucht naar Egypte”) te zien. De Madonna del Voto zelf is rond 1267 door Dietisalvi di Speme geschilderd en werd altijd buitengewoon vereerd door de bevolking van de stad.

Pastorie

De pastorie bevindt zich op een verhoging. Het hoofdaltaar stamt uit 1532 en is door Baldassarre Peruzzi gemaakt. Het bronzen ciborium is tussen 1467 en 1472 door Vecchietta vervaardigd, maar stond tot 1506 in de Santa Maria della Scala Kerk. De engelen naast het hoofdaltaar zijn (op de bovenste twee na) gemaakt door Francesco di Giorgio Martini. De engelvormige kandelaars op de pilaren in de pastorie zijn tussen 1548 en 1550 door Domenico Beccafumi gemaakt. Het houten koor in de pastorie is in de 14e eeuw gemaakt en twee eeuwen later vergroot.

Apsis

De fresco in de apsis is ook door Beccafumi geschilderd, al is er in de 19e eeuw wel aan geknoeid. Het ronde raam boven de apsis is in 1228 door Duccio gemaakt en wordt beschouwd als het oudste glas-in-lood raam van Italië.

Preekstoel Linkerdwarsschip

De achthoekige preekstoel in het linkerdwarsschip is tussen 1265 en 1269 dor Nicola Pisani gemaakt, al had hij er wel hulp voor nodig. O.a. zijn zoon GiovanniArnolfo di Cambio, Donato en Lapo di Ricevuto droegen een steentje bij. Hij wordt door negen zuilen, waarvan er vier op leeuwen rusen, ondersteund. De bogen tussen deze zuilen worden versierd met standbeelden van profeten en deugden. De centrale zuil wordt omringd door acht figuren die de kunsten verpersoonlijken. De balustrade bestaat uit zeven panelen die gebeurtenissen uit het leven van Christus verbeelden, plus het Laatste Oordeel. De panelen worden door standbeelden van de profeten en de Madonna met Kind met elkaar verbonden.

Tombe

Eveneens in het linkerdwarsschip kan men de tombe van kardinaal Riccardo Petroni zien, die tussen 1317 en 1318 door Tino di Camaino gemaakt is en in de 14e eeuw vaak als model voor andere tombes gebruikt werd. De grafsteen vòòr deze tombe bedekt het stoffelijke overschot van Giovanni Pecci en is in 1426 door Donatello gemaakt.

San Giovanni Battista Kapel

De Cappella di San Giovanni Battista stamt uit de Renaissance periode en wordt gekenmerkt door een aantal door Pinturicchio geschilderde muurschilderingen. Het bronzen standbeeld dat Johannes de Doper verbeeldt is in 1457 door Donatello gemaakt.

De ingang tot de Libreria Piccolomini bevindt zich in het linkerschip.

 

Loggia della Mercanzia Siena

De Loggia della Mercanzia bevindt zich op een plek die de Croce del Travaglio genoemd wordt. Het is hier dat drie van de belangrijkste straten van Siena, te weten de Via Banchi di Sopra, Via Banchi di Sotto en de Via di Città samenkomen.

Weetjes Loggia della Mercanzia Siena

Loggia della Mercanzia Siena
Loggia della Mercanzia

De Loggia della Mercanzia staat ook bekend als het Palazzo della Mercanzia, de Loggia di San Paolo of de Loggia dei Nobili. Het gebouw is tussen 1428 en 1445 door Sano di Matteo en Pietro del Minella ontworpen.

Het paleis wordt gezien als exemplarisch voor de 15e eeuwse gebouwen die in Siena opgetrokken werden. Hoewel er een aantal Gothische elementen overblijven is het kenmerkend voor de overgang van de middeleeuwse naar de Reniassance architektuur.

Vanaf 1764 doet het gebouw dienst als zetel van de Circolo degli Uniti.

Bezienswaardigheden Loggia della Mercanzia Siena

De Loggia wordt gekenmerkt door een serie brede bogen die samen met pilasters het in de 18e eeuw gebouwde bovenste gedeelte van het gebouw ondersteunen.

De pilaren worden opgeluisterd door nissen waarin standbeelden van heiligen staan. Deze worden gerekend tot de belangrijkste werken van de Renaissance in de stad. De beeldhouwers waren Antonio Federighi, die San Savino, Sant’Ansano en San Vittore voor zijn rekening nam en Lorenzo di Pietro, bijgenaamd Il Vecchio (“de Oude”), die Sint Pieter en Sint Paulus creëerde.

Binnen de Loggia della Mercanzia staan twee marmeren banken, met reliëfs van de hand van Urbano di Cortona (de “Kardinale Deugden”, links) en Antonio Federighi (“beroemde Romeinen”, rechts). De fresco’s en het pleisterwerk op de gewelven stammen uit het einde van de 16e eeuw.

Loggia della Mercanzia, Via di Città – 53100 Siena, Toscane, Italie

San Francesco Kerk Siena

De San Francesco Kerk is een basiliek in Siena. Ze is vooral bekend vanwege de muurschilderingen van de broers Lorenzetti en vanwege de Sacre Particole, de geconsacreerde hosties die in een speciale monstrans bewaard worden.

Weetjes San Francesco Kerk Siena

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Francesco is Piazza San Francesco, 6 – 53100 Siena. Tel. +39 057749406. Openingstijden: 07.30 tot 12.00 en 15.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Bus: 002, 005, 032, 57/P, 107, 109, 111, 112, 114, 134R, 138, 139, R54/A.

Geschiedenis San Francesco Kerk Siena

San Francesco Kerk Siena
San Francesco Kerk

Tot 1460 bevond het stadsdeel waar deze kerk zich bevindt buiten de stadsmuren. Op aandringen van Paus Pius II Piccolomini, wiens ouders in de San Francesco Kerk begraven waren, werden de muren uitgebreid om de kerk te kunnen omvatten.

Met de bouw van de kerk werd in 1326 begonnen en het werk werd in 1475 voltooid. De huidige neo-Gothische facade stamt echter uit 1913.

Het interieur wordt gekenmerkt door een enorm Gothisch schip. De muren worden zijn gemaakt van brede zwarte en witte strepen.

In het linker dwarsschip  bevinden zich twee kapellen met tussen 1331 en 1335 geschilderde fresco’s van de broers Pietro en Ambrogio Lorenzetti. Pietro schilderde de “Kruisiging” in de eerste kapel. De “San Ludovico d’Anjou aan de Voeten van Paus Bonifatius VIII” en “Het Martelaarschap van de Franciskaner Broeders in Ceuta” in de 3e kapel zijn door Ambrogio geschilderd.

In een meer moderne kapel wordt het zogeheten “Eucaristische Wonder van Siena” bewaard. Dit mirakel bestond eruit dat 200 in 1730 uit de kerk gestolen geconsacreerde hosties intakt en vers bewaard teruggevonden werden in de Santa Maria in Provenzano Kerk. Ze zijn nu weer terug in de San Francesco Kerk en worden in een kostbare monstrans bewaard.

Het klooster en de kloostergangen zijn aangepast tot universiteitsgebouwen.

Fotogalerij San Francesco Basiliek Siena

Piazza San Francesco, 6 – 53100 Siena, Toscane, Italië

Fonte Gaia Siena

Eén van de opvallendste bezienswaardigheden op het Piazza del Campo in Siena is de Fonte Gaia, een fontein die haar water vanuit de heuvels ten noorden van Siena ontvangt.

Weetjes Fonte Gaia Siena

Fonte Gaia Siena
Fonte Gaia

Om het water het laatste stuk naar het Piazza del Campo zelf te laten overbruggen moest de architekt Giacomo Vanni di Ugolino een aantal ondergrondse kanalen aan laten leggen. Hij deed hier acht jaar over, maar verdiende er wel de bijnaam Dell’Acqua (“van het Water”) mee. Deze ondergrondse kanalen werden bottini genoemd.

Toen het water de fontein bereikte (1342) werd er flink feestgevierd door de inwoners van Siena en het was door de uitbundigheid van deze festiviteiten dat de fontein de naam Fonte Gaia (gaio betkent “blij”) kreeg.

Er is niet veel bekend over hoe de fontein er toen uitzag, aangezien ze werd vervangen door de huidige versie die tussen 1409 en 1419 door Jacopo della Quercia gebeeldhouwd is.

Op het plein zelf staat sinds 1858 trouwens een door Tito Sarrocchi gemaakte kopie. Het origineel is te zien in het museum bij de Santa Maria della Scala.

Meer Bezienswaardigheden Siena

Piazza del Campo Siena

Het Piazza del Campo is het centrale plein van Siena en een aantal van de belangrijkste gebouwen en musea van de stad bevinden zich dan ook aan de rand ervan. Het is ook hier dat de beroemde Palio gehouden wordt.

Weetjes Piazza del Campo Siena

Geschiedenis Piazza del Campo

De ondergrond van het Piazza del Campo was modderig en erg fragiel, wat door de jaren heen tot veel problemen heeft geleid.

In de Romeinse tijd werd het opgeknapt, hoewel het toen nog aan de rand van de stad lag. (Het centrale gedeelte van Siena bevond zich toen waar zich nu het Castelvecchiobevindt, en wat later het Piazza del Campo zou worden was nog een marktplaats op korte afstand van de belangrijkste straten die naar de stad leidden.

In een document uit 1169 wordt het Piazza del Campo voor het eerst als zodanig genoemd, al omvatte het toen nog het huidige Piazza del Mercato (achter het Palazzo Comunale).

In 1193 wordt voor het eerst gesproken over twee verschillende pleinen, dus was er waarschijnlijk een muur opgetrokken, waar later winkels en andere gebouwen tegenaan gebouwd werden.

Palazzo Pubblico SienaTot 1270 werden er markten en andere festivals op het plein gehouden. Nadat de zogeheten “Regering van de Ventiquattro” gevallen was begon het idee van een ruimte die niet in handen van de kerk of de aristocratie was vorm te nemen. Het Palazzo Pubblico (een andere naam voor het Palazzo Comunale) werd gebouwd en het Piazza del Campo werd het centrale punt van de stad.

Toen het gebouw klaar was nam de nieuwe “Regering van de Nove” er zijn intrek. Dit was in 1310 en vanaf dat moment werd het plein steeds belangrijker en indrukwekkender.

In 1327 begon men met de betegeling van het plein, een taak die pas in 1349 geheel voltooid was. Het centrale gedeelte is verdeeld in 9 stukken, als eerbetoon aan de Governo del Nove (“Regering van de 9”). In die tijd begon men ook met de constructie van een aantal schitterende palazzi rondom het plein.

Ondanks enige verbouwingen aan individuele paleizen is de algehele aanblik in al die tijd nauwelijks veranderd. (Een projekt van Baldassare Peruzzi, die alle gebouwen aan het plein  wilde opsieren met loggia’s zou uiteindelijk geen doorgang vinden.)

Bezienswaardigheden Palazzo del Campo Siena

Fonte Gaia, Piazza del Campo SienaEén van de opvallendste bezienswaardigheden op het Piazza del Campo is de Fonte Gaia, een fontein die haar water vanuit de heuvels ten noorden van Siena ontvangt. De fontein is echter slechts een kopie van (de tweede versie van) het origineel.

Het Palazzo Petroni, dat gekenmerkt wordt door de mooie trifora’s, en het Palazzo Piccolomini Salamoneschi zijn in baksteen opgetrokken gebouwen.

Op de straathoek tussen de Via del Porrione en de Via Rinaldini, die de Curva San Martino genoemd wordt, staat het Palazzo Ragnoni. Achter dit paleis staan de overblijfselen van een aantal gebouwen die later opgegaan zijn in het Palazzo Piccolomini.

Palazzo Sansedoni SienaAndere interessante gebouwen aan deze kant van het Piazza del Campo zijn het Palazzo Chigi-Zondadari (voorheen Palazzo Mezolombardi-Rinaldini), het Palazzo Tornainpuglia-Sansedoni en het Palazzo Vincenti.

De meeste van deze gebouwen stammen uit de 14e eeuw, maar kregen tussen 1760 en 1767 een facelift, zodat ze een unieke, neo-Gothische façade lijken te hebben.

Het Palazzo della Mercanzia, tussen de Vicolo di San Pietro en de Vicolo di San Paolo, heeft vergelijkbare veranderingen ondergaan, maar de volgende gebouwen, Palazzo Saracini en Palazzo Scotti (tussen de Vicolo San Paolo en de Costarella dei Barbieri), evenals het Palazzo Accarigi en het Palazzo Alessi tonen nog heel duidelijk kenmerken van hun middeleeuwse oorsprong, met o.a. de typisch Welfische kantelen en de twee- en drielichtvensters.

Het Palazzo Mattasala-Lambertini bevindt zich na de Chiasso del Bargello en de Via del Casato di Sotto.

Cappella di Piazza SienaDe Cappella di Piazza bevindt zich voor het Palazzo Pubblico en steekt een stuk het plein in.

Het Piazza del Campo vormt ook het theater van één van de beroemdste evenementen in Italië, de zogeheten Palio, een oorspronkelijk middeleeuwse paardenrace die twee maal per jaar wordt gehouden en waarin de wijken van de stad tegen elkaar strijden.