Top 10 Bezienswaardigheden Siena

Siena is geen erg grote stad, maar het heeft wel een enorm aantal toeristische attakties. De meeste van de top 10 bezienswaardigheden Siena liggen binnen de stadsmuren, gegroepeerd op loopafstand van het centrale plein Piazza del Campo, terrein van de bekendste gebeurtenis die in de stad plaatsvindt, de Palio.

Top 10 Bezienswaardigheden Siena

1. Piazza del Campo

Piazza del Campo - Top 10 Bezienswaardigheden SienaHet Piazza del Campo is een enorm plein en is het centrale punt van Siena. Het wordt omlijst door een aantal van de belangrijkste gebouwen en musea van de stad en ook het VVV bevidnt zich aan het plein. De beroemde Palio wordt hier twee keer per jaar gehouden.

2. Duomo

De Santa Maria Assunta Kathedraal is de mooiste kerk van de stad en er zijn werken te zien van beroemde kunstenaars als Donatello, Michelangelo en Pinturicchio. De kerk heeft een prachtige vloer, die men echter niet altijd kan zien en wanneer dit mogelijk is de toegangsprijs hoger. De crypte was tot 1999 met 13e eeuws afval gevuld.

3. Museo Civico

Het Museo Civico heeft een omvattende collectie door artiesten uit Siena zelf gemaakte kunst. Hoogtepunt is de door Ambrogio Lorenzetti geschilderde fresco-cyclus die de “Allegorie van de Goede en Slechte Regering” verbeeldt. Het bestaat sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw en bevindt zich in het Palazzo Pubblico op het Piazza del Campo.

4. Huis van Santa Catarina

De Heilige Catarina woonde samen met haar ouders en niet minder dan 24 broertjes en zusjes in deze woning, die nu een van de bekendste pelgrimsbestemmingen is. In de 15e eeuw werden de kamers van het huis tot kleine kapelletjes omgebouwd. Het Casa di Santa Catarina bevindt zich op de Costa di Sant’Antonio, 6.

5. Museo dell’Opera del Duomo

Het Museo dell’Opera del Duomo is gehuisvestigd in wat de oostelijke vleugel van de nieuw dom (Duomo Nuovo) had moeten worden. Met het kaartje voor dit museum mag men ook 131 trappen beklimmen om van het Panorama del Facciatone te gaan genieten.

6. Palazzo Comunale en Torre del Mangia

Torre del Mangia: Deze toren maakt deel uit van het Palazzo Comunale en is genoemd naar Giovanni di Duccio, die de toren moest bewaken en als bijnaam Mangiaguadagni (“Loonopeter”) had omdat hij nogal van eten hield. De toren is bijna 90 meter hoog en het uitzicht is uiteraard adembenemend.

7. Fortezza Medicea

Het Fortezza Medicea is een in de 16e eeuw in opdracht van de familie Medici gebouwd fort. Het was bedoeld om de senesi onder de duim te houden. De tuinen zijn indrukwekkend. Het kasteel staat direkt naast het Stadio Artemio Franchi, waar de voetbalclub Siena de thuiswedstrijden speelt.

8. Oratorium van San Bernardino

Het Oratorium van San Bernardino staat naast de San Francesco Kerk. Het is in de 15 eeuw gebouwd en wordt opgeluisterd door muurschilderingen van de hand van Il Sodoma en andere kunstenaars. Op de bovenste verdieping bevindt zich het Museo Diocesano di Arte Sacra.

9. Stadspoorten

Net als de meeste steden in Toscane werd Siena beschermd door een dikke stadsmuur, die in dit geval erg goed bewaard is gebleven. Ook de meeste stadspoorten staan nog overeind. De Porta Romana stamt uit de 14e eeuw.

10. Sant’Agostino Kerk

De Chiesa di Sant’Agostino heeft een Nederlands tintje, aangezien hij ontworpen is door Luigi Vanvitelli, die eigenlijk Van Wittel heette. Het rijkelijk versierde interieur is het resultaat van een verbouwing nadat een brand veel schade aangebracht had. Perugino schilderde de “Aanbidding van het Kruis” en Il Sodoma was verantwoordelijk voor de “Aanbidding van de Drie Koningen” in de Piccolomini Kapel.

Meer Bezienswaardigheden Siena

 • Het Palazzo del Capitano del Popolo is een 13e eeuws gebouw, waar de politieke leider van Siena in die tijd zijn residentie had.
 • De originele door Jacopo della Quercia gemaakte 15e eeuwse panelen van de in 1346 op het Piazza del Campo geplaatste Fonte Gaia Fontein zijn te zien in het Complesso Museale di Santa Maria della Scala.
 • Het Baptisterium bevindt zich achter de Dom. Het is in 1325 gebouwden was eeuwenlang de enige plek waar de pasgeborenen gedoopt werden. Het doopvont is gemaakt van marmer en brons en staat midden in het gebouw.
 • De San Domenico Kerk is bekend vanwege de relikwie van het Hoofd van de Heilige Catarina van Siena. Kunstliefhebbers kunnen genieten van de door Il Sodoma geschilderde fresco’s.
 • In de Pinacoteca Nazionale zijn schilderijen te zien van meesters als Duccio di Buoninsegna, Simone Martini en Pietro Lorenzetti.
 • Palazzo Chigi-Saracini: De gebogen Gothische façade van dit gebouw is in werkelijkheid het resultaat van een veel later uitgevoerde restauratie, die bedoeld was om het een meer Middeleeuwse indruk te doen maken.
 • Santa Maria delle Nevi Kerk: Dit kleine kerkje maakte ooit deel uit van het Sant’Egidio Klooster.
 • De San Cristoforo Kerk is één van de oudste kerken van de stad. Ook het klooster naast deze kerk is de moeite waard.
 • Loggia della Mercanzia: Het is hier dat handelslieden samenkwamen om over hun prijzen te onderhandelen. De Loggia is in de 15e eeuw gebouwd.
 • Het Palazzo Piccolomini is een Renaissance gebouw. Het is hier dat de stadsarchieven bewaard worden.
 • De Santa Maria dei Servi Basiliek stamt uit de 13e eeuw. Trekpleister is een aantal fresco’s van de hand van Pietro Lorenzetti.
 • In de middeleeuwen was de San Martino Kerk de belangrijkste kerk in de wijk waar ze staat, die dan ook San Martino heet.
 • Sallustio Bandini Standbeeld
 • Loggia del Papa
 • Università degli Studi di Siena
 • Het Palazzo Tolomei bevindt zich op het plein van dezelfde naam., Gothic Palazzo Salimbeni (prestigious head office of Monte dei Paschi di Siena bank), and the Renaissance Palazzo Spannocchi, from where 29 finely carved busts stare down at you from beneath the eaves.
 • Palazzo Spanocchi: Renaissance gebouw, met 29 borstbeelden onder de kroonlijst.
 • Palazzo Tantucci
 • Het Gothische Palazzo Salimbeni is nu het hoofdkantoor van de Monte dei Paschi di Siena, één van de belangrijkste Italiaanse banken.
 • De Torre dei Forteguerri hoorde tot de eerste verdedigingsmuur van de stad.
 • San Donato kerk
 • De San Francesco Basiliek heeft veel van zijn glorie verloren door een brand in de 17e eeuw en door het gebruik ervan als legerkazerne.
 • Palazzo Arcivescovile
 • Santa Maria di Scala: Dit ziekenhuis was er voor wezen, voor armen en voor pelgrims en stond recht tegenover de kathedraal. Tegenwoordig is het een complex waar zich een aantal, over vier verdiepingen verspreide, musea bevinden.
 • Monte Oliveto Maggiore Abdij: 14e eeuws klooster, waar nog steeds zo’n 40 monniken leven. De kloosterhof is versierd met fresco’s van de alomtegenwoordige Il Sodoma.
 • De Orto de’ Pesci is een tuin in de stad, waar verschillende diersoorten (waaronder geiten en ezels) rondlopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.