Geschiedenis Trequanda

Van de geschiedenis van Trequanda is tot de 13e eeuw erg weinig bekend, al zijn er wel een aantal tombes van voor het begin van onze jaartelling gevonden. De huidige gemeente bestaat uit een aantal stadjes, waarvan er verschillende rond voormalige kastelen gebouwd zijn.

Geschiedenis Trequanda

Het grondgebied van Trequanda was al vroeg bewoond, zoals bij de lokaliteiten Podere Tomba en Fondo Perugini ontdekte grafkamers uit de 3e en tombes met urnen uit de 2e eeuw voor Chr. aantonen. Ook zijn er in de streek ruïnes van Romeinse thermen gevonden.

Hierna is eeuwenlang niets over het grondgebied bekend tot de 13e eeuw en er melding gemaakt wordt van het door de Cacciaconti en de Scialenghi  gebouwde kasteel, waarvan de muren en enkele stadspoorten bewaard zijn gebleven.

Tegen het einde van de 13e eeuw kwam het territorium in handen van Siena, maar in 1301 werd het samen met het kasteel van Belsedere door een rijke koopman gekocht.

Uit deze tijd kan de 13e eeuwse Santi Pietro en Andrea Kerk, met een schaakbordachtige voorgevel, nog bezichtigd worden.

In 1353 namen de Medici de macht over en werd het samen met een aantal andere kleine gemeentes de zetel van de Podestà, om uiteindelijk in 1777 bij Sinalunga gevoegd te worden.

In 1833 verloor het de deelgemeentes Montisi en Montelifrè, maar verkreeg Castelmuzio, dat gekenmerkt wordt door fragmenten van de stadsmuur van het kasteel waaromheen het gegroeid is en dat eveneens eigendom was van de Scialenghi en de Cacciaconti. Latere eigenaars van Castelmuzio waren eerst Siena, vervolgens het Spedale della Scala en uiteindelijk de Piccolomini.

Ook van het kasteel van de deelgemeente Petrolio (12e-13e eeuw), die tegen een heuvel aangebouwd is, staan nog enkele torens en andere oude gebouwen overeind.